Langt de fleste føl har heldigvis rigtig fine hove og benstillinger, men nogle af dem har behov for at få lavet mindre eller større korrektioner af deres hove og benstillinger.

I de senest år har det været anerkendt viden, at man skal hurtig i gang med korrektion af skæve benstillinger. De vækstlinier i føllets skelet, der er mulighed for at påvirke med korrektion, begynder at lukke allerede fra 3 måneders alderen, hvilket gør at jo ældre føllet bliver, desto sværere bliver det at opnå de ønskede resultater.

Ikke kun skæv benstilling er noget man bør kigge tidligt på, men også risikoen for styltefod på de nye føl bør tages yderst alvorligt. Vi ser desværre rigtig mange voksne heste med bukkehov, hvilket kan være resultat af en styltefod som føl.

Den nyeste forskning lavet af den anerkendte engelske beslagsmed Simon Curtis belyser i en Doktor-afhandling, at hvis et føl fødes med ”Ballerinasyndrom” (står på tåspidser), så er der latent risiko for, at der meget hurtig udvikles styltefod. Selv en næsten ikke synlig vinkel på hoven når føllet står, har vist sig at give øget risiko.

Her kan smeden hjælpe. Mange gange bare ved en let raspning af føllet et par gange i dets første leve måneder. I slemme tilfælde kan der været tale om at korrigere hoven med følsko eller kunsthov, evt. i samarbejde med dyrlægen.

Da det for det utrænede øje kan være svært at se de små uregelmæssigheder, der kan vise sig at være begyndelsen til noget værre, vil vi anbefale, at man får sin smed til at tilse føllet inden det bliver 1 uge gammelt.