Man skal være på vagt, når terminen nærmer sig.

For meget strå giver mindre plads til føllet i maven, som kan medføre skæve benstillinger. Så de sidste 14 dage op til terminen er det en god idé ikke at lade hoppen æde for meget halm, samt hø og wrap. Flere gange dagligt i mindre portioner, så det ikke ligger og fylder i maven.

Samtidigt skal man tænke på fodring. Ved nogle hopper der har det for godt, hvor de får store føl, kan det være svært for dem at fole.

Vi som avlere skal være OBS på avlsmål:

Avlsmålene skal vi være opmærksomme på som hesteavler. Vi vil gerne have lange ben og korte rygge. Problemet er så bare, at det ønsker vi også hoppen skal være, og hvor skal føllet så have sine ben?

Desuden skal man være opmærksom på, de fejl hoppen har. Har hoppen en skæv benstilling, kan man ofte se samme problemstilling hos føllet. Her kan smeden gøre en forskel og afhjælpe eller mindske en ikke optimal benstilling.

Desuden kan du vælge en hingst, som har nogle af de egenskaber man gerne vil have forbedret.

 

NO Foot NO Horse.

Hvis man tænker på, hvor mange penge et føl koster inden den er kommet ud af hoppen, er det ærgerligt, hvis man af uvidenhed ikke får tilset sit føl. Det er fundamentet for hele dens levevis, hvad enten den skal være ridehest, springhest, distance hest, eller hyggehest.

Derfor er det en god idé at få føllet tilset af smeden, inden den er et par uger. Det er ofte små raspestrøg, der kan gøre en forskel. Derefter kan det videre forløb aftales med smeden, for at føllet kommer til at gå optimalt.

Hos de fleste føl retter benstillingen/hoven sig af sig selv inden for de første 14 dage, men ved meget ukorrekt benstilling/hov er det vigtigt, at smeden afhjælper problemet hurtigst muligt.

Man kan ikke rette en plags ukorrekte hov og eller benstilling, da vækstlinierne er lukket, og det vil plage hesten resten af livet. Det vil belaste ledbåndene og dermed forringe hestens holdbarhed betragteligt. Men der skal beskæres og tage forbehold for den benstilling hesten har, og få den til at gå optimalt ud fra det. Evt igennem beslag.

Føl med stramme koder har bedst af at gå på hårdt underlag, og føl med slappe koder har bedst af at stå blødt. Det vigtigste er, at føllene har mulighed for at hvile.

Hvad skal man være opmærksom på som hesteejer?

Kig lige forfra og fra siden på et plant underlag. Forfra skal der være en lige linie gennem forbenet. Fra siden skal man kunne tegne en ret linje fra skulderledet og ned gennem benet. Linjen skal gå gennem albue, forknæ og kodeled. Fra kodeleddet skal der gå en ret tåakse ned gennem kode- og hovben.

Hoppen kan have det for "godt", hvis der er tildens til at føllet pludselig vokser meget, skal du holde igen. Hvis Føllet vokser for hurtigt påvirkes vækstlinierne, oftes her vi oplever sene/styltefod. De første 3 mdr. er de vigtigste for vækstlinierne, derefter begynder de at lukke sig fra hoven af og op gennem føllet/hesten.

Du skal gerne se at føllet tager lige meget højre og venstra forben frem for at græsse. Hvis den altid kun tager den samme frem, er det en god ide at få den tjekket.

 

Vi kan tilbyde:

Send gerne billeder pr. mail, hvis du er i tvivl, om føllet har den rette benstilling. Vi tilbyder at opstalde hesten på stedet, hvor den får den bedste behandling og bliver tilset hver anden dag af en faglig dygtig smed. Føllet har dermed mulighed for at få kunsthov/sko på i et par dage, 5 dages hvile og behandling igen. Dermed har sener og muskulatur mulighed for langsomt at rette sig selv med lidt hjælp.

Hvorfor vælge os:

Vi er løbende på kurser, har stor erfaring gennem mange års arbejde med føl og laver journaler/billedbehandling til kurser, vi afholder for andre danske smede. Kurserne afholdes i samarbejde med danske dyrlæger og smede, der har interesse i at lære af hans erfaringer.